Чернігівський ліцей з ПВФП оголошує черговий набір 2024 року. Прийом документів з 01.03.24 по 31.03.24 р. (дивись витяг з правил прийому) м.т. для довідок0972810826


Випускник 2011 року.
Він з дитинства мріяв про небо і отримав його, ставши пілотом вертольота. У 17 років прийняв присягу на вірність Батьківщині. Вірним їй залишився до кінця. 27-річний
ніжинець Олександр Борис загинув 15 березня поблизу Мар’їнки на Донеччині під час виконання бойового завдання.
Перш ніж у вертоліт влучила ворожа ракета, він встиг знищити 15 одиниць російської техніки і 30 окупантів. Мама Олександра Світлана каже: у день,коли перестало битися серце сина, закінчилося і її життя.

Указом Президента від 29 вересня 2023 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові звання Героя України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” присвоєно майору БОРИСУ Олександру Олександровичу (посмертно).

27-річний військовий льотчик Олександр Борис загинув 15 березня 2022 року під час виконання бойового завдання біля Мар’їнки на Донеччині. Вертоліт, яким керував капітан Борис, знищив 15 одиниць ворожої техніки та близько 30 окупантів. Після цього гелікоптер збила ракета російських окупантів.

Олександр народився в Ніжині. Навчався в Ніжинській гімназії №3, потім – у Чернігівському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою. З дитинства захоплювався футболом, їздив на різні змагання – в Україні та за кордоном. Любив небо, мріяв літати. У 2016 році закінчив Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Після випуску молодий лейтенант був направлений на службу до 11-ї окремої бригади армійської авіації. Переїхав на Херсонщину. Спочатку був льотчиком-штурманом. Потім отримав звання капітана та став командиром вертольота. У 2019-му Олександра на рік направили до Демократичної Республіки Конго у складі миротворчої місії ООН. За це він отримав нагороди, зокрема, пам’ятний нагрудний знак «Воїн-миротворець».

Офіцер був учасником АТО/ООС. У січні 2022 року він виїхав у чергове відрядження на Донбас. А вже наступного місяця почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну. З перших днів капітан Борис продовжував боронити нашу державу. За життя Олександра було представлено до нагородження орденом Данила Галицького.